• Buurtpreventie Kruisland

  • Whats app alert ook via BPV Kruisland

  • Politie medewerking

  • Hulp van overige diensten

  • Ook in de avond actief

Geachte Lezer

 

De dorpsraad wil in samenwerking met het buurtpreventieteam een allert/whats app groep voor Kruisland opzetten

Voor informatie kunt U alvast onderstaande berichten door nemen

Mocht U verder nog informatie of wilt U zich voor deze groep opgeven maak dan gebruik

van de meldingspagina van deze site  of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bij voldoende interesse zal er nog een infoavond in Siemburg worden gegeven indien nodig

Het is mogelijk U hiervoor aan melden in heel Kruisland zowel binnen en zeker voor buiten de bebouwde kom

Minimum leeftijd voor deelname is 18 jaar en het volgende willen wij van U weten

Naam

Adres

Mobiel telefoonnummer waar de whats app op staat

E-mailadres indien U dat hebt

 

Wat houdt een Whatsapp-alert in?

 We leven in een drukke tijd. Echter behalve druk zijn er ook andere aspecten die een belangrijke rol spelen. Te denken valt aan de grote hoeveelheden informatie, de ellende die via de media over ons heen strijkt, de communicatie die veel verder reikt dan alleen telefoon en televisie of radio, de criminaliteit, het pestgedrag onder de mensen en noem maar op.

Dit even veranderen lukt niet, maar wel kunnen we met de middelen van tegenwoordig misschien een belangrijke rol spelen in de aanpak en preventie van criminaliteit in onze directe woonomgeving. Internet staat vol met verhalen over criminelen, lastige jongeren, duistere figuren die via geldautomaten aan ‘ons’ geld komen. Vaak worden deze berichten voorzien van foto’s of video’s.

Van deze mogelijkheden kan gebruik gemaakt worden in de bestrijding en zelfs voorkoming van criminaliteit in onze directe woonomgeving.

In heel wat Nederlandse wijken zijn WhatsApp-alertgroepen actief. In zo'n groep wisselen buurtbewoners bij verdachte situaties informatie uit over verdachte personen of situaties in de eigen buurt of wijk.

De WhatsApp-alertgroepen zijn een initiatief van buurt- of wijkbewoners zelf die samen met hun buren alert willen zijn op verdachte situaties.

Een WhatsApp-alertgroep bestaat uit een of meerdere groepen van maximaal 100 inwoners uit dezelfde buurt of wijk. Via de groep wisselen zij onderling snel en gemakkelijk informatie uit over verdachte situaties of personen die zij signaleren in de eigen buurt of wijk met als doel de plannen van een verdachte persoon te verstoren.

Iedere groep kent een beheerder die de communicatie coördineert.

 

Wijkagent

Ook de wijkagent (in ons geval is dat Karin Vissenberg) leest of luistert (via de beheerder) mee, zodat hij/zij weet wat er speelt en mogelijke daders sneller gepakt worden. Een WhatsApp-alertgroep is niet bedoeld om de politie te alarmeren. Voor het inschakelen van politie, brandweer of ambulance moet altijd eerst 112 of 0900-8844 worden gebeld. Daarover worden afspraken gemaakt.

 

 

Beheerder

Iedere Whatsapp-alertgroep wordt beheerd door één van de bewoners (of werkenden) uit de buurt of wijk. Deze beheerder vormt samen met beheerders van andere alertgroepen een overkoepelende beheerdersgroep.
Via de beheerders kunnen berichten worden doorgesluisd naar een andere groep op het moment dat een verdachte persoon zich naar een andere buurt of wijk verplaatst.

 

Werkwijze

Als deelnemer aan een Whatsapp-alertgroep is het belangrijk om verdachte situaties te herkennen en te weten hoe u moet handelen. Hiervoor kunt u het SAAR-principe gebruiken.

Signaleer

Is er sprake van een acute verdachte situatie, bijvoorbeeld een onbekende persoon die zich verdacht gedraagt in de tuin van de buurman? Onthoud of noteer het signalement van de verdachte persoon aan de hand van geslacht, huidskleur, lengte en gezicht. Denk bij voertuigen aan de kleur, het merk, het type en het kenteken. Maak foto’s, video of spreek een app in

Alarmeer 112

Is het nodig dat de politie direct in actie komt? Bel dan altijd eerst 112.

App om de waarneming bekend te maken

Laat de deelnemers in de Whatsapp-alertgroep weten wat u heeft gezien en of u 112 heeft gebeld.

Reageer op de situatie

Ga, als de situatie het toelaat, naar buiten en probeer samen met andere deelnemers de verdachte persoon te volgen. Hou elkaar in de alertgroep op de hoogte van wat u signaleert. U kunt ook de verdachte persoon aanspreken om zijn/haar plannen te verstoren. Doe dit alleen wanneer het mogelijk is. Uw eigen veiligheid staat altijd voorop.


Foto’s kunnen handig zijn als signalement of eventueel bewijs. Volgens de privacywet is het niet toegestaan om foto’s van verdachten (online) openbaar te maken. Een WhatsApp-alertgroep is echter een besloten groep waardoor het plaatsen van foto’s weinig privacyproblemen zal opleveren.


Wees echter terughoudend met het delen van foto’s van personen. Het is niet de bedoeling een verdacht persoon aan de schandpaal te nagelen. In veel gevallen voldoet een signalement ook. Daderkenmerken zoals geslacht, huidskleur, lengte en gezicht kunnen goed beschreven worden. Denk bij voertuigen aan de kleur, het merk, het type en het kenteken.

 

SpelregelsVoor het gebruik van de Whatsapp-alertgroepen geldt een aantal spelregels.

1. Deelnemers hebben minimaal de leeftijd van 18 jaar.
2. Deelnemers wonen of werken in de wijk/buurt waar de groep actief is.
3. Een WhatsApp-alertgroep bestaat uit maximaal 100 deelnemers. Er kunnen natuurlijk wel meerdere groepen aan elkaar gekoppeld worden als de wijk meer dan 100 deelnemers telt.
4. De politie (wijkagent) leest mee maar reageert niet op WhatsApp-berichten.
5. De politie komt alleen in actie wanneer een melding via 112 gedaan wordt.
6. Gebruik het SAAR-principe:
Signaleer, Alarmeer 112, App om je waarneming bekend te maken, Reageer op de situatie.
7. Degene die een verdachte situatie als eerste signaleert, belt 112 of 0900-8844 en laat dit door middel van een WhatsApp-bericht aan de rest van de groep weten.
8. Speel geen eigen rechter en overtreed geen regels/wetten (dus ook niet whatsappen terwijl u een voertuig bestuurt).
9. Het versturen van foto’s van een verdachte persoon is alleen toegestaan ten behoeve van het verstrekken van een signalement en wanneer dit voor de melding noodzakelijk en/of van meerwaarde is. Daderkenmerken zijn vaak goed te omschrijven.
10. Gebruik de WhatsApp-alertgroep alleen waar deze voor bedoeld is en niet voor andere onderlinge contacten of privé-berichten.

 

 

Enkele goede en minder goede voorbeelden van What's Appjes. Deze geven een goed beeld van wat men er mee kan en wat er zeker niet moet worden gedaan.

 

Voorbeeld 1:

 

02:00 uur/ Nr 23 “Ik zie een verdachte auto bij huisnummer 19 voor de deur staan. Een honda Civic van 1998, grijs van kleur. Met twee inzittenden, twee mannen, blank, tussen de 18-24 jaar”

Goed

02:03 uur/ Nr 19 “Is OK, dat is mijn zoon met z’n maat. Die logeren hier.”

Goed

02:04 uur/ Nr 23 “O, Sorry, dat wist ik niet. Hahaha! LOL(niet relevant)

Fout

Voorbeeld 2:

 

01:00 uur/ Nr 23 “Ik zie een verdachte auto al twee keer erg langzaam voorbij rijden bij mijn huis op de Zilvermeeuw 23. Een groene mazda 323, roemeens kenteken RO CT 15FGS, (geen foto), 3 inzittenden, twee mannen, 1 vrouw. Roemeens uiterlijk. Ik heb 112 gebeld.”

Goed

01:02 uur/ Nr 33 “Ik zie ze nu ook voorbij rijden, richting de hoofdweg

Goed

01:01 uur/ Nr 24 “Ik ben niet thuis. Dus ik kan niets doen”   (niet relevant)

Fout

01:02 uur/ Nr 31 “Ik ben ook niet thuis, ze hebben toch niet bij ons ingebroken he?” (niet relevant)

Fout

01:03 uur/ Nr 56 “Ik zag ze ook, ik ga ook de politie bellen.”(politie is al gebeld door Nr 23)

Fout

01:04 uur/ Nr 31 “Jan, zie je ze nog? Heb je een foto gemaakt? “(Nr 23 geeft al aan dat hij geen foto heeft gemaakt)

Fout

Enkele voorbeelden van zaken die niet in de buurt Alert What’s app horen:

 

15:03 uur / Nr 19 “Jongens, let op. Het wordt noodweer vanavond, code Oranje!!!”

(Is niet direct levensbedreigend, hiervoor kunnen mensen zelf naar het weerbericht kijken)

Fout

15:04 uur / Nr 19 “Er zijn vuilnisbakken omgewaaid, wie o wie? Er ligt nu allemaal troep op de weg!”(Is niet direct levensbedreigend)

Fout

15:05 uur / Nr 19 “De eigenaar van nr 13 ruimt zijn hondenpoep niet op.”

(Hiervoor kunt u bij de gemeente klagen, maar niet op de What’s app groep)

Fout

15:06 uur / Nr 19 “Wat #xx!!! MAN!!!***!!!!!”

(Schelden hoort niet op de What’s app groep)

Fout

15:07 uur / Nr 19 “Ik ben het met bovenstaande niet eens, Ik vind dat…. Ik vind dit….

(Discussies horen niet thuis op de What’s app groep, voor vragen of indien u het ergens niet mee eens bent kunt u terecht bij uw beheerder.)

Fout

15:08 uur / Nr 19 “Ik hoor al 3 maanden niets, gebeurt er niets of zo? FF Testen. ;)”

(Algemene vragen horen niet thuis op de What’s app groep, Als er niets te melden is, is er niets te melden. Voor vragen kunt u terecht bij de beheerder)

Fout